Goede software draagt bij aan bedrijfssucces

Eddie Huizinga, directeur van Agiliq, werd recentelijk geïnterviewd voor het magazine van Ondernemend Friesland, waarin hij terugblikt op de afgelopen 16 jaar van het bedrijf en de nieuwste ontwikkelingen in de ICT-branche deelt. Agiliq, een ICT-bedrijf gericht op technische MKB en MKB+, zoals technische groothandels, machine- en jachtbouw en de verfbranche, heeft onlangs de overstap gemaakt van Sneek naar Joure vanwege de groei die het doormaakte.

Goede software draagt bij aan bedrijfssucces

“In 2007 richtte ik in Sneek Agiliq op”, zegt Eddie Huizinga. “We startten toen met het verkopen en implementeren van het ERP-pakket Navision aan technische MKB en MKB+, hiermee is het mogelijk om alle processen binnen een organisatie te automatiseren. Zo’n systeem bestaat uit kleine deelprogramma’s (modules, red.) die allemaal een specifieke taak ondersteunen, zoals bijvoorbeeld een module voor de verkoop- en voorraadadministratie die bij een transactie de financiële administratie bijwerken. Onze klanten willen graag één aanspreekpunt dus gaandeweg hebben wij ons dienstenpakket ook uitgebreid naar de werkplekken en de totale office organisatie. Inmiddels is Navision overgenomen door Microsoft en zijn we leverancier van Microsoft Dynamics 365 Business Central. Agiliq groeide gestaag en inmiddels zijn we met negen medewerkers, verdeeld over twee afdelingen. Zo hebben we een afdeling voor de werkplekautomatisering en een ERP-afdeling met zes consultants die allemaal een studie technische bedrijfskunde of bedrijfskundige informatica hebben gevolgd.”

In de cloud

Agiliq bedient meestal technische bedrijven, maar mag enkele bedrijven uit andere branches inmiddels ook tot haar klanten rekenen. “Bij een nieuwe implementatie kijken we eerst altijd hoe men werkt”, legt Huizinga uit. “We inventariseren de bedrijfsprocessen en verwerken dit tot een voorstel en een plan van aanpak. Als de opdrachtgever akkoord is, dan implementeren vervolgens het systeem op de manier dat het werkt voor de betreffende medewerkers. Eigenlijk zijn we nooit helemaal klaar, bedrijven en markten kunnen veranderen en hierop kunnen wij de software aanpassen. Soms willen klanten een uitbreiding op hun bestaande pakket, bijvoorbeeld een webshop koppelen, dat kan natuurlijk ook. Er zijn bedrijven die geen systeembeheerder aan boord hebben, die kunnen wij verder helpen met werkplekbeheer en advisering over de kantoorautomatisering. Alle software staat in de Cloud en is altijd beschikbaar op pc, tablet of telefoon. Wij zien dat goede software steeds belangrijker wordt en bijdraagt aan bedrijfssucces. Het vermindert kosten, beheert risico’s en versnelt bedrijfsprocessen.”

Integraties

“Met een centraal systeem in de Cloud is het gemakkelijker om integraties te realiseren, zowel intern als extern”, vervolgt Huizinga. “Zo is het mogelijk om orders en productgegevens uit te wisselen met klanten en leveranciers. Of om automatisch een vervoerder of koeriersdienst in te schakelen bij het verzenden van goederen, daarvoor is er een koppeling met transmission mogelijk. Microsoft heeft enige tijd geleden het Power Platform geïntroduceerd. Het Power Platform is een verzameling van clouddiensten die het mogelijk maakt om snel en eenvoudig low-code oplossingen te bouwen voor verschillende scenario’s. Met dit platform kunnen apps, workflows, rapporten en chatbots gemaakt worden die gebruik maken van de erp-gegevens en processen. Het is ook mogelijk om te integreren met andere Microsoft-producten, zoals Azure, Dynamics 365 en Microsoft 365, maar ook met externe systemen, zoals Salesforce, Dropbox en Twitter.”

Rust in bedrijf

Mooi aan het vak vindt Huizinga dat hij echt wat kan achterlaten voor de klant. “Bij het inventariseren   komen wij bij bedrijven soms een wirwar aan systemen tegen”, verduidelijkt hij. “Door deze wirwar om te zetten naar Microsoft Dynamics 365 Business Central, eventueel gecombineerd met Microsoft 365 Office, is de zakelijke software gestroomlijnd en helemaal weer op orde. Daarnaast biedt de software ook veel rapportagemogelijkheden en geeft dit meer inzichten. Hierdoor komt de rust weer in een bedrijf en dat is heel mooi om te zien. We implementeren één systeem waar ondernemers voor de langere termijn wat aan hebben. Wel zijn onze producten conjunctuurgevoelig. Vaak zijn het grote investeringen en zien wij bij dipjes in de economie dat ondernemers enigszins afwachtend zijn. Maar we hebben veel vaste klanten en zeer weinig verloop daarin.”

Altijd een aanleiding

Agiliq is het enige ICT-bedrijf in het Noorden dat zowel Microsoft Office als Microsoft Dynamics Bedrijfssoftware verkoopt en implementeert. “De verdeling is zo’n fifty fifty en daarin zijn wij echt onderscheidend”, vertelt Huizinga. “Wij hebben landelijke dekking, maar willen nog meer in het Noorden doen. Dat is best lastig, want veel ICT-bedrijven uit het Westen komen hier naartoe. In de toekomst wil ik in mensen groeien, én onze mensen laten groeien om vervolgens met Agiliq het Noorden te veroveren. Bedrijven kunnen verschillende redenen hebben om contact met ons op te nemen. Ze willen hun klanten beter bedienen, hun IT-systemen verbeteren of efficiënter werken. Wat de reden ook is, wij staan klaar om hen te helpen. Ik vind het geweldig om samen met mijn collega’s van Agiliq voor elke klant een passende oplossing te bieden en met hen mee te denken, daar krijg ik iedere dag energie van!”

Uitgever: Ondernemenend Friesland